Inviorarea piaței mărului din Moldova a dus la o creștere a prețurilor

După cum au afirmat experții proiectului EastFruit, maximul recoltării mărului a trecut deja chiar și în cele mai occidentale țări ale regiunii. Cele mai recente soiuri de mere au rămas în livezi, iar producătorii se gândesc serios la cum să construiască tactici de vânzare în acest sezon. Această problemă este foarte relevantă astăzi, deoarece pentru al doilea sezon consecutiv, grădinarii din Ucraina, Polonia, Moldova și alte țări au raportat o scădere a recoltei de mere atât în ​​cantitate, cât și în ceea ce privește calitatea.

Potrivit analiștilor de piață, faptul influenței condițiilor meteorologice nefavorabile în primăvara-vara anului 2020 asupra stării livezilor de mere a avut loc în multe țări din regiune. Dar, în același timp, pierderile totale ale recoltei din acest an, din nou, potrivit experților de pe piață, au fost supraestimate în mod repetat de către producători. Astfel, pentru al doilea sezon consecutiv, grădinarii au început să vândă mere de iarnă la prețuri accesibile, iar diseminarea informațiilor despre scăderea recoltei în general a contribuit la activarea vânzărilor atât a produselor de înaltă calitate, cât și a merelor de clasa a doua.

Preturile la mere in saptamana a 42-a

In centrul atentiei in cea de a 42-a săptămâna a anului 2020 a fost Moldova, unde o săptămână mai devreme experții proiectului au remarcat merele mai ieftine ale anumitor soiuri.

Și dacă scăderea prețurilor în perioada recoltării în masă a merelor este un fenomen mai mult sau mai puțin tipic, atunci creșterea prețurilor, în majoritatea cazurilor, este rezultatul unui agiotaj creat artificial. Încă de la începutul săptămânii de ieșire, grădinarii moldoveni au primit din ce în ce mai des informații despre o posibilă scădere a recoltei brute de fructe în livezi cu 30% sau mai mult. Aceste informații au cauzat o scădere a ofertei de mere din principalele soiuri cu indicatori de înaltă calitate pe piață, iar producătorii au preferat să trimită toate produsele de înaltă calitate direct la depozitare, în speranța de a face comerț ulterior la prețuri mai acceptabile.

Vânzătorii au reacționat și la situație. Datorită reducerii ofertei, au avut ocazia de a crește prețurile la merele soiurilor „Jonagold”, „Gala” și „Idared” de la 14% la 16% față de săptămâna precedentă.

Astfel, Moldova a reușit să se desprindă de Ucraina și Polonia, unde până la sfârșitul perioadei de raportare au rămas cele mai mici prețuri din regiune, la o medie de 0,35 USD/kg, pentru soiuri de mere de bază precum Gala și Golden Delicious.

Cele mai scumpe mere din toate țările din regiunea de monitorizare a proiectului EastFruit, precum și cu o săptămână mai devreme, au fost oferite pe piața rusă, unde prețurile medii pentru anumite soiuri au fost păstrate cu încredere la 0,90 USD/kg.

În estul regiunii, pe toată perioada de raportare, situația de pe piața mărului a fost, de asemenea, ambiguă. Creșterea anterioară a prețurilor pentru acest produs în Tadjikistan, ca urmare a scăderii activității de cumpărare, până la sfârșitul săptămânii de ieșire, a fost înlocuită de noi tendințe negative. Și, în același timp, în Uzbekistan, unde cererea cumpărătorilor a rămas stabilă, vânzătorii au continuat să revizuiască în sus prețurile de vânzare pentru merele principalelor soiuri.

Conform previziunilor analiștilor de proiect, stabilitatea pe piața mărului din regiune în următoarele câteva săptămâni nu ar trebui să fie de așteptat, având în vedere faptul că recoltarea se desfășoară în continuare în mai multe țări și, în același timp, există produse pe piață cu indicatori de calitate radical diferiți.