Chiar și o ușoară creștere a prețului merelor în Rusia a atras deja atenția furnizorilor internaționali. Soiul de mere „Renet Simirenko” a devenit mai accesibil – a scazut cu 8% in Rusia și cu 20% in Tadjikistan. Acest măr nu s-a bucurat de o cerere stabilă în rândul cumpărătorilor din multe țări din regiune în timpul săptămânii de raportare.

Pentru soiul „Fuji”, vânzătorii din Rusia au fost nevoiți să revizuiască în jos prețurile stabilite anterior și, până la sfârșitul acestei săptămâni, s-au oprit la 0,90 $/kg. Întregul volum de aprovizionare a acestui măr pe piața rusă a fost încă importat, iar prețurile cu ridicata, care anterior depășeau cifra de 1,00 $/kg, au condus la o oprire aproape completă a activității de tranzacționare pe acest segment.

Tendinta pretului merelor in saptmana 41 anul 2020

Datorită creșterii ofertei de pe piață în cursul săptămânii de raportare, prețurile au continuat să scadă doar în Moldova și exclusiv pe segmentul merelor Idared.

Tendințele ascendente ale prețurilor în perioada de raportare au fost mai expresive, iar maximul, în anumite puncte până la 60%, merele a crescut în partea de est a regiunii de monitorizare, în special în Uzbekistan și Tadjikistan.

Operatorii pieței locale au identificat simultan mai multe motive principale, care au zguduit piața fructelor și legumelor din regiunea menționată mai sus. Până la sfârșitul acestei săptămâni, temperatura aerului a scăzut brusc, în timp ce activitatea de cumpărare, dimpotrivă, a crescut, iar vânzătorii au început să crească prețurile stabilite anterior pentru volumele disponibile de produse. Situația politică instabilă, în special în Kârgâzstan, a închis frontierele între o serie de țări, de asemenea, nu a facilitat fluxurile de liber schimb și, ca urmare a lipsei de stabilitate a aprovizionării, a prețurilor pentru fructe și legume și, în special, a merelor, în majoritatea cazurilor au crescut.

Pretul merelor

După cum au explicat analiștii, majoritatea merelor din principalele țări producătoare ale regiunii au fost deja recoltate, în timp ce produsele de cea mai înaltă calitate au fost trimise imediat la depozitare de către grădinari. În același timp, merele de calitate medie și scăzută au fost vândute în mod activ, din cauza imposibilității depozitării lor ulterioare, iar oferta lor pe piață a continuat să scadă treptat.

Vânzătorii, după ce au analizat volumele rămase de mere, au încetat să reducă prețurile de vânzare, deoarece erau încrezători că toate stocurile vor fi realizate pe deplin, chiar și cu o ușoară scădere a ritmului comerțului.

După cum sa subliniat deja mai devreme, sezonul curent nu va repeta cu siguranță scenariul precedentului și sunt mai mult decât probabile fluctuații suplimentare în situația din sectorul mărului din regiune.