Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-august 2020, aproximativ 24 de mii de tone de mere din noua recoltă au fost exportate din țară. Peste 95% din acest volum de produse a fost trimis pe piața rusă și în țările CSI. Cu toate acestea, 550 de tone de mere au fost vândute cumpărătorilor din Uniunea Europeană, în principal din România. Vânzările de mere de vară din acest an, conform estimărilor experților, sunt de câteva ori mai mari decât anul trecut pentru aceeași perioadă.

Directorii executivi ai marilor companii horticole spun că cererea de mere continuă să crească la începutul verii și toamnei. Cererile reale pentru achiziționarea acestor fructe provin nu numai din Rusia și Uniunea Europeană, ci chiar din țările din Golful Persic și India. Din punctul de vedere al grădinarilor și comercianților moldoveni, această circumstanță este surprinzătoare, cel puțin din punctul de vedere al faptului că anterior nu au avut cea mai reușită experiență de aprovizionare a merelor (în special în India și alte țări din Asia de Sud-Est). Anul trecut, exportul merelor moldovenești către țări terțe (nu CSI și Uniunea Europeană) s-a ridicat la mai puțin de o mie de tone, adică s-a înjumătățit față de cifra corespunzătoare din 2018.

Operatorii pieței fructelor moldovenești asociază creșterea cererii de mere cu scăderea aproape universală a recoltei. Anterior, EastFruit a raportat că, în Republica Moldova, experții din organizațiile neguvernamentale de fermieri reduc previziunile de vară pentru producția de mere în acest an. Conform estimărilor producătorilor agricoli, care în circumstanțele actuale pot fi considerate optimiste, cele mai bune întreprinderi agricole, datorită unei scăderi a producției de mere, vor stoca aceste produse cu aproximativ 20% mai puțin decât anul trecut.

În contextul perspectivei reduceri semnificative a recoltei și a unei cereri în continuă creștere, prețurile cu ridicata pentru merele moldovenești, destinate atât pieței locale, cât și exportului, au crescut treptat de la sfârșitul verii (până la începutul acestei săptămâni – 6-8 lei/kg). În comerțul cu amănuntul staționar, prețurile pentru merele locale de cea mai bună calitate sunt aproape de două ori mai mari decât prețurile cu ridicata. Săptămâna trecută, lanțurile individuale de supermarketuri au oferit clienților mere importate (chiliene) la un preț de 30-33 lei/kg (1,80-1,98 $/kg). De fapt, prețurile pentru acest produs au fost comparabile cu cele pentru banane.

Unii comercianți observă că, judecând după experiența din ultimele două sau trei sezoane, vânzările active de mere moldovenești de la frigidere încep în momentul în care prețul cu ridicata al cererii pentru acestea atinge „nivelul psihologic” de 1 $/kg. Anul trecut, care nu a fost cel mai bun în ceea ce privește producția acestor fructe, acest lucru s-a întâmplat periodic deja iarna, în martie chiar și acei comercianți agricoli, care de obicei, începeau să vândă produse de la frigidere nu mai devreme de aprilie, au început să vândă mere. Acestea nu exclud faptul că, în anul curent, dacă se dezvoltă un mediu favorabil al prețurilor, inclusiv pe piețele netradiționale pentru exportatorii moldoveni, vânzarea merelor de la frigidere poate începe la sfârșitul toamnei.

În același timp, unii comercianți susțin că, având în vedere scăderea puterii de cumpărare a consumatorului mediu în multe țări importatoare de mere, este puțin probabil ca prețurile acestor produse din recolta din 2020 să depășească în mod semnificativ nivelul din ultimul sezon. La fel cum mărul de vară relativ accesibil era o alternativă la fructele și fructele de pădure scumpe, citricele și bananele pot fi o alternativă acceptabilă la merele de toamnă excesiv de scumpe.