În prezent, Belarus și Kazahstan suspendă cooperarea cu producătorii și fermierii polonezi pentru achiziționarea merelor. Între timp, merele industriale poloneze se vând bine în Letonia.

În est, există o cerere de mere industriale poloneze de calibru mic.

„Lucrăm cu Letonia. Exportăm mere industriale cu un calibru de 60-65. Un kilogram în vânzare costă de obicei 62-63 groszy ”- spune un angajat al unei companii care trimite fructe și legume în Est.

De câțiva ani, merele de calibru mic din Polonia se bucură de un interes mai mare în rândul clienților din Est. În 2014, de exemplu, companiile de export poloneze din ce în ce mai des, în loc de mere de 70+ sau 80+, au cumpărat mere mai mici, cele 60+ și le-au trimis, printre altele, în Letonia.

Letonia este unul dintre cei mai mari beneficiari de mere poloneze. Numai în primul trimestru al anului 2020 Lituania a cumpărat mere poloneze în sumă totală de peste 11,6 milioane PLN. În acea perioadă, Belarusul și-a menținut poziția de lider pe lista destinatarilor de mere poloneze. Datorită situației actuale din Belarus, aceasta va cădea.

„Poate că nivelul crescând al vânzărilor merelor poloneze în Letonia va avea efectul pe care l-am văzut în 2015 și 2016, dar atunci a fost cu Belarus. Pe atunci, sezon după sezon, exporturile de mere în Belarus au crescut cu 80% ” – își amintește unul dintre cultivatorii din Grójec.