Observațiile specialiștilor din organizațiile de producători agricoli din Moldova arată că la sfârșitul lunii august, comparativ cu începutul lunii, exportul de mere de vară în Federația Rusă a crescut. În același timp, prețurile produselor au scăzut ușor – de la 6-8 lei/kg (0,35-0,47 USD/kg) la 5-7 lei/kg (0,29-0,41 USD/kg).

Producătorii și comercianții consideră că aceste dinamici ale pieței sunt normale și acceptabile în această perioadă a sezonului. Pe de o parte, cu siguranță nu sunt mulțumiți de scăderea treptată a prețurilor din august. Pe de altă parte, chiar și acest nivel al prețurilor este cel puțin comparabil și cu până la 8-10 la sută mai mare decât nivelul prețurilor de vară de anul trecut. Acest lucru poate fi clar atribuit categoriei de semnale pozitive ale pieței, în special pe fondul situației economice în general dificile și a scăderii veniturilor consumatorilor.

Cererea pentru mărul de vară este și mai încurajatoare pentru operatorii pieței de mere din Moldova, ceea ce nu este tipic în ultimii doi ani. În plus, experți din organizații pomicole notează în această privință că, datorită cererii față de mere la începutul sezonului, unele întreprinderi mari de pomicultură au început chiar să sorteze mere din soiurile de la jumătatea sezonului, în special „Gala”. Se presupune că vor fi exportate în viitorul apropiat.