Recolta de mere în Polonia ar trebui să fie mai mare decât anul trecut. Totuși, acest lucru nu înseamnă că merele din sezonul 2020/2021 vor fi ieftine. Acest lucru este raportat de analiștii proiectului EastFruit.

Conform primelor prognoze, se preconizează că recolta de mere în Polonia în acest an va fi cu aproximativ 300 de mii de tone mai mare decât anul trecut. Acest lucru este destul de mult, dar trebuie să ne amintim că recolta acestor fructe de anul trecut în Polonia a fost foarte mică, la aproximativ 3 milioane de tone (2,9 milioane de tone conform WAPA și 3,1 milioane de tone conform Oficiului Central de Statistică). În acest an, Oficiul Central de Statistică din Polonia estimează recolta de mere la 3 milioane de tone, iar WAPA – la 3,4 milioane de tone.

Cu toate acestea, pe lângă așteptarea unei recolte mai mari în Polonia, situația viitoare a pieței va fi influențată de faptul că recolta totală de mere în Europa este estimată a fi mai mică decât acum un an, iar o scădere a producției acestui produs este remarcată de jucători importanți de pe această piață – Franța, Italia și Spania. Acest lucru ar trebui să ofere Poloniei un anumit avantaj competitiv, în special la sfârșitul sezonului. În plus, au existat și înghețuri de primăvară în Moldova, Rusia și Ucraina, care au afectat negativ randamentele de mere în aceste țări.

În același timp, calitatea merelor este, de asemenea, un element important. Și aici poziția Poloniei nu este cea mai bună. Condițiile meteorologice nefavorabile au dus la o deteriorare a calității merelor în livezile poloneze și este posibil ca o parte semnificativă a recoltelor să fie merele industriale. Cei mai mulți dintre participanții la piață sunt de acord că, în cazul unei deficiențe notabile de mere de desert pe piața europeană, unele mere industriale vor merge pe această piață proaspete.

În general, dacă vorbim despre prețurile pentru mere în sezonul următor, atunci ele, desigur, nu vor fi la fel de mari ca la sfârșitul sezonului curent, dar, în același timp, nu pot fi numite suficient de scăzute. Mai mult, totul indică faptul că cererea mare de mere va rămâne până la sfârșitul sezonului curent.