Fermierii ucraineni nu împărtășesc optimismul analiștilor în ceea ce privește prognozele pentru recolta de mere din Ucraina ce urmează a fi obținută în acest sezon. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui webinar de către Yaroslav Fedorishin, directorul adjunct al unei companii din sector, scrie Fruit-inform.

Potrivit acestuia, mai multe valuri de îngheț au redus perspectiva de producere a merelor în Regiunile Cernăuți, Hmelnîțkîi, Ternopil și Vinnița cu nu mai puțin de 30%.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate în data din 13 mai 2020, când temperatura aerului a scăzut la -7°C noaptea.

„Pomicultorii din regiune spun că randamentul va scădea cu 30-40%. Unii vorbesc despre pierderi chiar și de până la 60-70% din recoltă. Haideți să comparăm – anul trecut, când recolta de mere a scăzut brusc, la începutul verii producția de mere a fost cu aproximativ 10% mai mică, iar acum este cu 30%. Pe lângă pierderea cantității recoltelor, înghețul a avut un impact negativ și asupra calității fructelor, ceea ce înseamnă că vor putea fi păstrate o perioadă mai scurtă”, susține Yaroslav Fedorishin.

El a menționat că în ultima perioadă au fost înregistrate ploi cu grindină în unele regiuni, care, la fel, au putut afecta recolta. Astfel, acesta concluzionează că prețurile pentru mere vor fi înalte, iar recolta mai mică decât în ​​sezonul 2019/20.

De asemenea, consideră că până și aprovizionarea cu concentrate sau mere pentru procesare va scădea destul de semnificativ.

Totodată, acesta susține că în plantațiile de păr situația este și mai problematică, iar recoltele ar putea fi mai mici.

Sursa: agrobiznes.md