Cercetătorii Universității Cornell doresc să identifice modalități de transformare în produse alimentare a deșeurilor rezultate din procesarea merelor, scrie FreshPlaza.

Procesul de producere a sucului de mere, a gemurilor și a cidrului presupune generarea a circa 30% de deșeuri din materia primă procesată. Produsele secundare obținute în urma procesării sunt pielița, semințele, o parte din pulpă și țesuturile moi ale fructului.

Potrivit cercetătorilor, pe lângă faptul că resturile, în forma în care se află, nu sunt valorificate economic, ci aruncate, pot constitui și sursă de poluant pentru mediul înconjurător.

Produsele ce ar putea fi obținute din aceste resturile rămase în urma procesării pot fi utilizate pentru obținerea de gustări, reducând risipa și creând noi oportunități economice pentru companiile din New York.

„Resturile obținute la procesarea merelor constituie o sursă bună de energie și hrană, așa că ideea este să le transformăm în ceva foarte atractiv pentru consumatori și comestibil, astfel încât aceștia să fie gata să achiziționeze asemenea produse”, susține Syed Rizvi, profesor în cadrul Colegiului de Agricultură și Științe ale Vieții.

Proiectul său a primit deja suport în valoare de 540 mii de dolari din partea Fondului de Cercetare pentru Alimente și Agricultură, precum și de la asociația „Apple” din New York. Astfel, investițiile totale de peste 1 milion de dolari vor ajuta la dezvoltarea tehnologiilor pentru păstrarea calității și transformarea deșeurilor în produse comestibile cu un conținut ridicat de nutrienți.

Echipa de cercetare mizează pe industria gustărilor. Potrivit lui Rizvi, copiii obțin aproximativ un sfert din caloriile necesare din gustări.

Sursa: agrobiznes.md