La insistența Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Parlamentul Republicii Moldova a modificat legislația pentru a facilita accesul producătorilor agricoli la surse de apă pentru irigare.

Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, un proiect care va elimina impedimentele pentru producătorii agricoli în irigarea terenurilor agricole.

Legislația va fi completată cu o nouă prevedere, care va permite producătorilor agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole.

Autorii proiectului propun sancțiuni de până la 3 mii lei pentru persoanele fizice și de până la 25 miilei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile. Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol.

În ultima perioadă tot mai mulți fermieri s-au plâns că obținerea autorizației la utilizarea apei pentru irigare este un proces anevoios și au solicitat implicarea instituțiilor responsabile în soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte, 78 de sisteme de irigare, sunt funcționale, parțial funcționale sau nefuncționale. Actualmente, 15 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 73 sunt gestionate de autoritățile publice abilitate. Cele 88 de sisteme de irigare au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din Republica Moldova.

Sursa: Moldova Fruct